Visual

Nep Echt!

Het is soms lastig om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Zeker voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. De app Nep Echt! van het lectoraat Jeugd & Media van hogeschool Windesheim moet jongeren helpen om online zelfstandiger én veiliger te zijn.

Extra aandacht

Elk kind moet veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien in de digitale samenleving. ‘Maar juist jongeren met een verstandelijke beperking hebben daarbij extra aandacht nodig’, merkten de onderzoekers. ‘Deze jongeren worden bijvoorbeeld vaker opgelicht via Marktplaats. Ook worden ze gebruikt als geldezel: waarbij ze hun rekening tijdelijk uitlenen voor een beloning van honderd euro, die natuurlijk nooit komt. En afspraakjes die onschuldig lijken, blijken dat soms niet te zijn.

Niet altijd toezicht

Helaas kunnen begeleiders er niet altijd bij zijn om dit soort situaties te voorkomen. ‘En als het misgaat, dan is de reactie van begeleiders regelmatig om de telefoon in te nemen. Maar dat helpt jongeren uiteindelijk niet om beter te leren hoe ze wel veilig op het internet kunnen navigeren. Bovendien zijn ze dan hun hele telefoon kwijt, die ze ook voor andere zaken nodig hebben.’

‘Iemand die meekijkt en adviezen geeft’

De jongeren kwamen zelf met het idee voor een app die hen helpt op het internet. De app helpt jongeren met een licht verstandelijke beperking om het verschil te ontdekken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie. Zo kunnen deze jongeren net zoals iedereen meedoen op het internet. De jongeren worden zelfredzamer, want ze hebben niet altijd de hulp nodig van begeleiders. Tegelijkertijd krijgen ze wel de ruimte om het internet af te struinen, want er komt geen kinderslot op de telefoon. ‘Je kunt de app eigenlijk zien als iemand die even met je meekijkt en adviezen geeft’, aldus de ontwikkelaars.

Hoe werkt het?

De jongeren openen de app en kunnen daar het platform selecteren waar ze meer informatie over willen hebben. Bij Marktplaats wordt er bijvoorbeeld gevraagd of ze iets willen kopen of verkopen. Als ze iets willen kopen, krijgen ze, onder andere, de vraag of het product goed te zien is op de foto’s. Daarnaast vraagt de app of de verkoper een goede beoordeling heeft. Afhankelijk van de antwoorden, geeft de app een advies over wat de jongere het beste kan doen.

Op de website van Nep Echt vindt u meer informatie.