Kerndoelen
Goed onderwijs begint met het stellen van doelen. Wat moet een leerling kunnen aan het eind van zijn of haar schoolloopbaan?
Bij De Keerkring richten we ons op drie profielen: belevingsgerichte dagbesteding en wonen, arbeidsmatige dagbesteding en arbeid. Voor deze profielen zijn specifieke kerndoelen opgesteld. Maar er zijn ook leergebiedoverstijgende kerndoelen. Deze richten zich op het ‘leren leren’, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het omgaan met een handicap of stoornis.
Nederlandse taal
Met ons taalonderwijs leren we onze leerlingen effectief gebruik te maken van hun taalvaardigheden. We richten ons hierbij zowel op schriftelijke als mondelinge taal. De leerlingen leren zich verstaanbaar en begrijpelijk uit te
drukken en de taal van de ander te verstaan en begrijpen. Het bevorderen van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid staat hierbij centraal.
Rekenen en wiskunde
Ons rekenonderwijs is gericht op het aanleren van rekenvaardigheden die leerlingen nu en later nodig hebben. Bij de keuze en het aanbieden van de onderwerpen houden we rekening met wat leerlingen al weten en kunnen, zodat ze zich uitgedaagd voelen. Essentieel is dat de leerlingen ervaren dat ze met het geleerde tijdens de rekenactiviteiten, beter kunnen functioneren in de samenleving. Ze leren ‘rekentaal’ toepassen.
SoVa, WeVa en Werk
Het verkrijgen van een duurzame passende uitstroom vraagt van de leerling goede sociale omgangsvormen, werknemersvaardigheden en inzicht in werkprocessen. Met ‘Mijn SoVa’ trainen we de sociale vaardigheden. De leerlingen oefenen de sociale vaardigheden in een rollenspel. De voorbeelden komen uit het dagelijks leven van de leerling. Met ‘Mijn WeVa’ bespreken we verschillende werknemersvaardigheden en competenties die je nodig hebt om een goede werknemer te zijn. Met ‘Mijn Werk’ bieden we inzicht in verschillende beroepen en rollen binnen een bedrijf.
Burgerschap
Sinds 1 augustus 2021 zijn er nieuwe wettelijke eisen voor bevordering van burgerschap in het onderwijs. Scholen moeten doelgericht, samenhangend en op een herkenbare manier werken aan bevordering van de basiswaarden van de democratische rechtstaat en de bijbehorende sociale en maatschappelijke competenties. Voor de invulling van het lesaanbod binnen het burgerschapsonderwijs maken we gebruik van kerndoelen uit Mens & Maatschappij en leergebied-overstijgende leerdoelen. De kerndoelen vormen de basis voor de concrete leerdoelen. Burgerschap is op De Keerkring vso geen apart vak, maar hoort bij de visie van de school en vindt gedurende de hele dag plaats. De manier waarop dat op De Keerkring vso gebeurt, staat beschreven in het beleidsplan. Dit beleidsplan is op te vragen bij de administratie.